Behandlinger

For de fleste er det kun nødvendigt at komme til tandeftersyn en gang årligt. Ved en almindelig undersøgelse får man set sine tænder efter for eventuelt begyndende huller og man får set sine eksisterende fyldninger efter for utætheder og revner. Måske trænger de til at blive pudset en smule i kanten, så de holder længere. Ved en tandrensning fjernes tandsten, som dannes, når bakterierne forkalker.
Selvom man er omhyggelig med at holde sine tænder fri for plak, kan tandsten godt opstå alligevel. Dette afhænger af, hvor mange mineraler og kalksalte ens spyt indeholder.
Røntgenbilleder er noget man bør få taget cirka hvert 2-3 år, afhængig af hvor hurtig man er til at danne huller. Man opdager oftest ikke selv et begyndende hul, eller en utæthed i forbindelse med en fyldning, specielt hvis det er i mellemrummet mellem to tænder. Men dette kan afsløres på et røntgenbillede.
Skal du have foretaget behandling ved tandlægen eller måske have en parodontosebehandling, får du altid et overslag med fra tandplejeren så du kender prisen inden vi går i gang.

Alle, der har prøvet at have tandpine, ved hvor forfærdeligt det er. Tandpine kan stamme fra en eller flere tænder, eller det omkringliggende væv. 

 Smerter ved et hul i tanden mærkes oftest i de tidlige stadier som et jag ved indtag af især søde fødeemner. Jo større hullet i tanden bliver, jo stærkere smerter. Hvis smerterne kommer ved indtag af varme fødeemner eller forværres i liggende stilling, er det tegn på, at nerven er påvirket.  

Parodontose kan også forårsage smerter i tænderne. Her påvirkes vævet omkring tænderne, så disse bliver løse, hvilket kan forårsage smerter. 

Tandkroner, kan enten fremstilles som en metal-keramik krone, en guldkrone eller en ren porcelænskrone. 

Fælles for disse behandlinger er, at man kommer på klinikken, hvor tandlægen sliber tanden til en “stub”, hvoraf man tager et aftryk, som derefter sendes til en tandtekniker, der fremstiller kronen. Klinikken bruger dansk producerede kroner lavet af Trio Dent her i Aalborg C. 

Man kommer tilbage til sin tandlæge og får kronen cementeret fast. Resultatet er holdbart og smukt. 

En bro kan være løsningen, hvis man har mistet en eller flere tænder. Den består af et givent antal kroner, der sidder sammen, så de derved dækker området, hvor man er tandløs. Fremgangsmåden er den samme som ved kronebehandling. Broen sættes fast med cement. 

Aalborg Tandpleje har et samarbejde med Specialtandlægerne ved Budolfiplads i Aalborg, der udfører selve implantatoperationen. Klinikken benytter det mest veldokumenterede implantatsystem som er svenskproduceret og kommer fra Astra Tech 

Implantater er en erstatning for en eller flere mistede tænder. Kæbekirurgen indopererer en titaniumskrue i knoglen. Efter opheling monteres et abutment oven på skruen, hvorpå porcelænskronen skrues fast. Den sidste del af behandlingen foregår her på klinikken. 

Man kan også bruge implantater til at fastholde en tandprotese, så denne ligger mere stabilt på gummerne end en konventionel protese. Her bruges et tryklåssystem, som via protesen klikkes ned over implantaterne. 

Før man kan få indopereret et implantat, skal man have taget et specielt røntgenbillede, som skal bruges til at vurdere, om man har nok restknogle til at få indopereret et implantat. 

Operationen foregår i almindelig lokal bedøvelse. 

Ved implantat operationer i overkæben tager opheling cirka 3-4 måneder, og i underkæben ca. 3 måneder. 

 

Nedenfor er vist, hvad der indgår i en implantatbehandling af en enkelt tand: 

– 1 stk. panoramarøntgen 
– 1 stk. bedøvelse 
– 1 stk. implantatoperation incl. titanium skrue fra Astra – Dentsply Sirona 
– 1 stk. Atlantis abutment 
– 1 stk. keramikkrone fremstillet hos Triodent i Aalborg 
– Kontroller/suturfjernelser 
– Prisen fastsættes af specialtandlægen. 

I forbindelse med en undersøgelse kan vi tage en snak med dig om det er en behandling for dig, hvorefter vi henviser til specialtandlægen, som laver overslag på sin del af behandlingen. 

Rigtig mange mennesker er bange for at komme til tandlæge. Udsætter man sine tandlægebesøg af denne grund, gør man sig selv en bjørnetjeneste, fordi problemerne hober sig op, og man lige pludselig skal have lavet en masse på én gang. Det bedste man kan gøre hvis man lider af tandlægeskræk er at komme regelmæssigt hos tandlægen eller tandplejeren, således at problemerne kan løses, mens de endnu er små. 

Man skal huske på, at ens tandlæge og tandplejer er der for at hjælpe en, og at det er DIN mund. Dette betyder, at det er DIG der bestemmer tempoet. Man skal ikke få lavet mere, end man kan klare, så hellere dele behandlingen over flere gange, så det ikke er så slemt hver gang. Hvis man har tandlægeskræk er det en god ide at få en bedøvelse i forbindelse med behandlingen. Vi injicerer bedøvelsesvæsken langsomt ind, således at det næsten ikke mærkes. Vi udskriver også gerne en recept på noget beroligende medicin inden behandling, så du kan slappe mere af. Fortæl om din tandlægeskræk, når du bestiller tid, så vi kan hjælpe dig til at få en god oplevelse med hjem, det er nemlig vigtigt for os at du ikke er utryg når du kommer her hos os 

Når man er gravid, sker der en masse hormonelle forandringer i kroppen. 

I diverse graviditetsbøger kan man læse, at det er naturligt at tandkødet begynder at bløde. Men hvis du oplever dette, gælder det om at være endnu mere omhyggelig med at få børstet tænder og bruge tandtråd og mellemrumsbørster. 

Hvis man som gravid skal have bedøvelse til en tandbehandling er det vigtigt at fortælle tandlægen eller tandplejeren om graviditeten, så det korrekte bedøvelsesmiddel anvendes. 

Tandproteser er en erstatning for mistede tænder. 

Der er to grupper af tandproteser: Helproteser og delproteser. 

En helprotese fremstilles, når man har mistet alle sine tænder i over -eller underkæbe. Den fremstilles som regel i akryl, og tænderne kan farves i forskellige nuancer, så de ser naturlige ud. 

Delprotese fremstilles, hvis man har mistet nogle tænder rundt om i tandrækken. Den laves på et støbt stel, hvorpå man monterer akryl tænder. Delprotesen har nogle bøjler, der holder den fast på ens egne tænder. 

Nordjylland.  70 20 02 55 mellem 9.00 og 10.00. 

Akut tandlæge og nødbehandling

Klinikken garanterer patienterne en tid til nødbehandling indenfor almindelig åbningstid. Her gælder dog “først til mølle” princippet, og vi anbefaler altid at ringe så snart klinikken åbner hvis man har akut brug for tandlæge.  

Ved nødbehandling/smertelindring i weekender samt helligdage, henvises der til Tandpinevagten i Region Nordjylland.  70 20 02 55 mellem 9.00 og 10.00. 

Åbningstider

Mandag: 7.45-17.00
Tirsdag: 7.45-15.30
Onsdag: 7.45-16.30
Torsdag: 8.00-15.30
Fredag: 7.45-13.00
Lørdag: lukket
Søndag: lukket